Kürtaj , Nasıl Mı?

Kürtaj rahim içinden doku almak anlamına gelir. Genellikle rahim içindeki gebeliğin özel bir yöntemle sonlandırılması amacıyla yapılmaktadır. Halk arasında kürtaj işlemi (tıbbi tahliye) için “kürtaş” , “gebelik sonlandırma” , “küretaj” ve “bebek aldırma” tabirleri de kullanılmaktadır.Kürtaj işlemi gebelik sonlandırma dışında tanı amaçlı biopsi veya tedavi amaçlı bir işlem olarak da uygulanır. Tıp dilinde D&C (dilatasyon ve küretaj) olarak ifade edilir.

istenmeyen gebelik meydana geldiğinde yada tıbbi olarak kürtaj gerektiğinde (boş gebelik,bozulmuş gebelik,tam olmayan düşük gibi nedenlerle ) müdahale vakit geçirmeden yapılmalıdır. Gebelik haftasının büyümesi işlem risklerinin ve işlem esnasında kullanılacak tahliye kanüllerinin çaplarının büyümesine ve işlem süresinin uzamasına neden olacaktır.Tüm bunlar kürtaja ait risklerin görülme oranını arttırır. Gebelik kesesinin son adet tarihinin ilk gününe göre 5 haftada ultrasonografi ile görüleceği dikkate alınırsa 5-6. haftada müdahalenin yapılması uygundur.

Çiftler genellikle gebelik haftalarını hesaplarken yanlış hesaplamalar yapmaktadır. Bir gebelik haftası hesaplanırken gebeliğin muhtemel oluşma anı yani ilişkinin olduğu gün gebelik haftası hesaplamasında dikkate alınmaz!!! Gebelik haftası hesaplamasında en son görülen adetin ilk gününden itibaren bu güne kadar geçen süre hesaplanarak gebelik haftası belirlenir. Örneğin 10 eylül son adet tarihinin ilk günü ise 25 ekim’de gebelik 6 haftalıktır.Gebelik haftasının tam hesabı için “beklenen doğum haftanız” isimli otomatik hesaplayıcı da kullanılabilinir. Kürtajın tüm riskleri gebelik haftası büyüdükçe artar ve kürtaj işlemi sonrası hastanın kendini toparlama süresi de uzar.

Yasal sınırlarda kürtaj işlemi için uygun haftada tespit edilen istenmeyen gebeliklerde kürtaş işlemi lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) yada genel anestezi (koldan yapılan iğne ile uyutularak) altında uygulanabilir. Genel anestezi işlemin tümüyle ağrısız seyretmesi açısından çağdaş ve etkili bir yöntemdir. İlk kez kürtaj işlemi yaptıran ve sezaryen ile doğum yapmış hanımlarda genel anestezi ile kürtaj işlemini yaptırmalarını öneririz. Normal doğum yapmış ve daha önceden kürtaj deneyimi olanlar lokal anestezi ile de küretaj yaptırabilirler.